RSS

Comunitats Virtuals en Moviment

dijous, 5 març 2009

Innovació i TIC, Web 2.0

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (116 votes, average: 4.37 out of 5)
Loading ... Loading ...
Comunitats Virtuals en Moviment

“La integració dels serveis de localització amb els llocs de xarxes socials en mobilitat” MSNS ( Mobile Social Networking Sites)

Una vegada superades les controvèrsies i limitacions que en quant a polítiques de confidencialitat i privacitat susciten aplicacions basades en el posicionament GPS com ” Google Latitude”, en breu, no se’ns farà gens estrany observar com els usuaris de determinades xarxes socials (personals, professionals, educatives…) duen a terme des de les seves terminals mòbils els següent tipus d’accions depenent dels seus interessos i disponibilitat:

 • Encarregar a un company/a la reserva d’un llibre amb motiu de la seva proximitat a una biblioteca. (i-LearningSocial.com)
 • Aprofitar el desplaçament a la nostra zona d’un company/a de classe per organitzar una trobada en la qual poder treballar una activitat grupal del nostre pla docent. (i-LearningSocial.com)
 • Demanar a un amic, situat en la mateixa cel·la de triangulació d’un punt de venda, que ens compri unes entrades per a assistir al proper concert del nostre artista favorit…( Myspace, Tuenti, orkut…)
 • Poder convidar a una trobada a un futur client, amb ocasió de la seva visita a un congrés organitzat en la nostra ciutat. (Viadeo, Xing,…)
 • Guiar a un grup de professionals amb els quals mantenim un projecte comú, sobre la ruta de carrers que han de seguir per a arribar al lloc on es farà la reunió de treball (Linkedln, Viadeo, Xing)
 • Anar a la trobada d’un antic company de la universitat amb el qual ens hem citat a través del Facebook

Aquest tipus d’actuacions no deixen més que confirmar-nos dues tendències a les quals constantment fan referència la majoria d’informes publicats sobre el mercat present i futur de les comunicacions i societat en xarxa: El creixement i evolució del mercat de tecnologies mòbils i xarxes sense fils (es parla d’una nova generació TIC basada en el mòbil), i la demanda creixent d’accés a les xarxes socials a través del mòbil en comparació de la demanda d’altres serveis.

Aquestes orientacions han provocat que els principals pesos pesants de les Xarxes Socials com Facebook i Myspace, dintre de les seves estratègies i projectes per donar mobilitat als seus serveis i aplicacions, hagin pensat en una oportunitat inexistent fins al moment: utilitzar les dades de geoposicionament i localizació perquè puguin afavorir el tipus d’interacció que fan els usuaris de les seves versions mòbils de xarxes socials. (MSNS Mobile Social Networking Sites)

Tal com es descriu en l’informe anual “eEspaña 2008″ de la Fundació Orange , …” Aquest tipus de projectes pretén oferir serveis dintre de la comunitat virtual dependents de la localització de l’usuari.”

Conèixer si un contacte està present o no en la pròpia xarxa social o bé en un determinat emplaçament obre un conjunt de noves possibilitats capaces de lligar l’oferta convencional d’aquests serveis amb indicadors de disponibilitat, presència i posicionament físic dels individus.

Això possibilita que els actes de socialització d’un usuari i també d’un determinat col·lectiu (els seus contactes) puguin dependre de la ubicació física de les persones i l’activitat lligada a aquesta ubicació física. Els usuaris poden rebre alertes sobre la presència corporal d’un contacte o amic en un determinat lloc, com mitjà per a desencadenar una determinada acció conseqüent amb aquesta presència en l’àmbit de les relacions socials.

Aquest caràcter marcadament local, ubiquu, espontani i intensiu associat als MSNS constitueix una diferència important pel que fa als SNS (Social Networking Sites) tradicionals, ja que el comportament social i les decisions sobre la possible interacció presencial o virtual dels seus usuaris es modifiquen en temps real i està oberta a múltiples possibilitats, sobretot en aquells grups en els quals existeix un cert grau de confiança previ entre els seus integrants.”…

Algunes barreres i oportunitats que afecten a aquest tipus de serveis integrats

Barreres

 • Polítiques de privacitat i dret a la intimitat de les persones.
 • Aplicació supeditada a l’evolució de les tecnologies mòbils (sistemes operatius, widgets, interoperabilidad de dispositius…)
 • Polítiques i sistemes de seguretat de les connexions.
 • Actual cost tarifari per a connexions a Internet a través del mòbil que utilitzen les grans operadores nacionals.
 • Elevat consum energètic de l’actual generació de dispositius mòbils en l’ús i navegació per Internet.

Oportunitats

 • Les potencialitats i externalitats d’ús que presenten aquest tipus de tecnologies basades en la localització LBS (Location Based Services). Les hem començat a comprovar en alguns sectors com el de turisme i entreteniment, entre d’altres.
 • Amb el permís dels reguladors del mercat de les telecomunicacions, les capacitats de les noves generacions de xarxes mòbils i sense fils com les 4G ( LTE – Long Term Evolution) i Wifi / Wi-Max, amb velocitats de transmissió que s’estima rondaran els 70 o 100 Mbps.
 • Els nombrosos serveis i aplicacions que integren els nous models de dispositius i terminals mòbils com ara els-smartphones-. Pel que fa a les tecnologies LBS, veiem com diversos proveïdors de comunicacions i telefonia integren, o ho faran pròximament, navegadors GPS en els seus productes (Nokia: sèries E75, 71, N96, 95, E66, 65, 6710…, iPhone de Apple, T-Mobile G1, Blackberry: Bold, Store, etc…)
 • En general la clara aposta i convergència de la majoria d’organitzacions en dotar de portabilitat i movilitat a la seva oferta de serveis i continguts o als seus models de negocis, ho veiem en sectors com: jocs-entreteniment, banca-mòbil, mobile learning, etc…

Principals enllaços

Fundació Orange: www.fundacionorange.es

Ministeri d’indústria, turisme i comerç: http://www.mityc.es/es-ES/Paginas/index.aspx

TechCrunch: www.techcrunch.com

Entrades relacionades

, , , , ,

Autoria de l'entrada

ha escrit 19 entrades al Fòrum innovació.


Contactar amb l'autor

1 comentaris per aquesta entrada


 1. Trabajo en Bolivia va dir:

  Me parce bien que se proteja la privacidad de las personas.

Fes el teu comentari

*