RSS

Aprendizaje en una sociedad móvil

jueves, 16 de julio de 2009

Aprendizaje 2.0, Innovación y TIC, m-Learning

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (277 votes, average: 4,07 out of 5)
Loading ... Loading ...
Aprendizaje en una sociedad móvil

 

Un  dels manuals de referència sobre  Mobile Learning ( ús de  la  tecnologia mòbil sense fils en  l’educació) és el llibre electrònic titulat: “Mobile Learning -Transforming the Delivery of Education and Training”  (Autor: Mohamed Ally) publicat per la  Universidad d’Athabasca del Canadà.  Aquest llibre publicat sota llicència de creative commons, recull algunes actuals i interessants  iniciatives de investigació sobre les aplicacions de la  tecnologia mòbil en l’educació i la formació.

En els diversos capítols del llibre es realitza un repàs als últims avenços, investigacions i aplicacions, ja siguin sobre continguts didàctics, objectes o escenaris d’aprenentatge, eines, tipus de usuaris, etc., de la tecnologia mòbil amb transcendència en l’ensenyament i l’aprenentatge.

Entre les diferents experiències i estudis de diversos autors que s’hi presenten, volíem destacar un capítol per la seva repercussió conceptual.  Es tracta  de  “Current State of Mobile Learning” de John Traxler, en el qual ens parla com la comunitat d’experts del Mobile Learning sent la necessitat d’assentar una base conceptual sòlida sobre les teories de l’aprenentatge mòbil, d’alguna manera desmarcades de la literatura i retòrica convencional de l’e-learning.

Com podem consultar en altres capítols de llibre, existeixen moltes teories que comparen i relacionen el Mobile Learning amb l’e-learning, algunes veuen al m-learning com l’evolució natural del e-learning (Hope, Posar, Millard i Sharples, 2003), unes altres com (Shepherd, 2001) les diferencien argumentant que el mobile learning no només és aprenentatge electrònic sinó que a més és mòbil. Traxler, en una part del seu capítol,  realitza interessants contrastos entre ambdues metodologies considerant la definició i conceptualització que alguns defensors fan de la tecnologia mòbil: en termes de productes i tecnologies, en termes de mobilitat dels estudiants i de l’aprenentatge, i en termes de l’experiència d’aprenentatge dels alumnes a través dels dispositius mòbils.

Tecnologia

Segons cita en la seva obra, la tecnologia no és una característica definitòria del m-learning, i és difícil utilitzar aquesta com un factor determinant de cara a una diferenciació entre ambdues metodologies.

… “Entre les virtuts de l’e-learning està el poder de la seva tecnologia (i la inversió en ella), i aviat aquesta virtut serà també accessible als dispositius mòbils quan les forces del mercat propiciïn millores en el disseny de la interfície, la velocitat del processador, la durada de la bateria, i  connectivitat de l’ample de banda.”…

Com ell mateix comenta, un altre factor tècnic és la dificultat de convergència de tecnologies entre la telefonia mòbil i tecnologies portàtils en una única plataforma genèrica d’aprenentatge mòbil, degut a què en l’actualitat aquests  hardwares es troben en mercats clarament diferenciats i segmentats.

…” Per tant , és poc probable que siguem capaços de construir una conceptualització d’aprenentatge mòbil sobre la base de la idea d’un genèric i una plataforma de hardware extensible per a mòbils en la forma que l’e-learning ha estat construïda implícitament a la  del PC o una plataforma de computació personal”…

Quant a l’enfocament sobre la base d’una conceptualització del m-learning en termes d’experiència d’aprenentatge dels alumnes, i emfatitzant en l’aprenentatge no formal, mobilitat i el context, segons  Traxler sempre serà inaccessible per a les convencions lligades al e-learning.  Vegem en que es basa:

Experiència d’aprenentatge

Segons ens descriu, en la societat moderna les tecnologies mòbils  han estat capaces de canviar la pròpia naturalesa del coneixement, com aquest és subministrat i com s’accedeix a ell.    Al seu torn, aquestes tecnologies també han alterat la naturalesa del treball, han trencat l’equilibri entre formació i el suport al rendiment, especialment en els treballadors i gestors de coneixement.

…”Això significa que “mòbils” no és simplement un adjectiu que qualifica al nou concepte de temps “d’aprenentatge”; més aviat, “aprenentatge mòbil” està sorgint com un nou i diferent concepte juntament amb el treball mòbil i una societat en xarxa.

Els dispositius mòbils no només creen noves formes de coneixement i  noves formes d’accedir a ell, sinó també creen noves formes artístiques i de posada en escena , així com noves formes d’accedir a les mateixes (per exemple, vídeos musicals dissenyats i venuts per a  iPods). Els dispositius mòbils són la base per a la creació de noves formes de comerç i activitat econòmica. Per tant, l’aprenentatge mòbil no es tracta de “mòbil”, com anteriorment és concebut, o sobre “aprenentatge” com anteriorment es entès, sinó que forma part d’una nova concepció de la societat mòbil.”

Mobilitat

Quant al terme de mobilitat com factor diferencial del m-learning l’autor esgrimeix:

…” Un també pot centrar-se en la naturalesa de la mobilitat amb la finalitat d’explorar la naturalesa de l’aprenentatge mòbil. Per a cada alumne, la naturalesa de la mobilitat té una varietat de connotacions, i aquestes poden tenir  diferent color sobre les conceptualitzacions de l’educació mòbil. Pot significar aprenentatge mentre es viatja, es condueix, s’està assegut o caminant; pot ser aprenentatge de mans lliures o aprenentatge no visual. Aquestes interpretacions impacten sobre l’aplicació i, per tant, sobre la definició d’aprenentatge mòbil.”

Encara que les experiències d’aprenentatge ( sobretot formal) a través dels dispositius mòbils  es troba en un estadi que encara podria considerar-se experimental i precoç, és evident que augmenten ràpidament empeses per l’evolució de la nova generació de mòbils. A les noves aplicacions i prestacions   incorporades recentment en la telefonia mòbil com el GPS, pantalles multi-tàctils, acceleròmetres, etc… se’ls hi afegiran pròximament un gran nombre de millores tecnològiques com l’augment de l’ample de banda mòbil, millores en la qualitat de la navegació web, i en la visualització, augment dels Adds-on i aplicacions desenvolupades per tercers, major capacitat de les terminals i de les bateries, etc…tot això sens dubte ampliarà notablement les possibilitats i potencialitats d’aquests dispositius en l’ensenyament i l’aprenentatge.

Lectures recomenades

Principals enllaços

Entradas relacionadas

,

Autoría de la entrada

ha escrito 19 entradas en el Fòrum innovació.


Contactar con el autor

3 comentarios para esta entrada


 1. David Maniega comentó:

  Una de las cosas que más me ha llamado la atención desde el punto de vista de la previsión de la evolución futura de los aparatos móviles, es que se enfocan, como en la gran mayoría de casos en que se habla de movilidad, solamente hacia los teléfonos móviles.

  En mi opinión esto no es del todo acertado dado que los teléfonos tal y como los concebimos hoy en día son un aparato ya obsoleto. Yo no concibo un aprendizaje eficaz sin una interfaz eficaz. Es tan importante el mensaje como el mensajero, y eso, con los móviles de hoy en día la verdad es que está muy lejos de cumplirse al 100%. La clave está en ver los nuevos dispositivos móviles como la alternativa, y no necesariamente los teléfonos, aparatos que por otra parte son de todo menos teléfonos prácticamente. Los avances en el papel electrónico (ver una muestra de fotos en http://images.google.es/images?q=papel+electronico&rls=com.microsoft:es&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=C-R7SsfZAuWhjAeHgrGIBw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4) son la clave de la explosión que necesitan los estudios, análisis y aplicaciones que se están desarrollando como proyectos piloto en la actualidad para obtener unos verdaderos resultados tangibles más allá de la propia e incipiente investigación.

  Mientras tanto, es importante y fundamental ir avanzando en las metodologías más adecuadas para cada uno de los múltiples escenarios que nos plantean y permiten los aparatos móviles, más allá de los simples y anticuados teléfonos que pronto pasarán a nuestros cajones de la obsolescencia llenos de objetos que ahora nos parece increíble haber utilizado.


 2. David Maniega comentó:

  Afegeixo un enllaç que he trobat molt interessant, un bon apunt per a iniciar-se en la pràctica del disseny (gratuït) d’aplicacions senzilles per a mòbil. Adreçat a professors/es que aposten per les noves tecnologies.

  http://www.mobiletest.es/


 3. David Maniega comentó:

  fa ja un temps, quan estava cercant informació sobre usabilitat del aparells mòbils, vaig trobar un interessant post al blog Itákora http://www.itakora.com on es feia una interessant reflexió sobre les carències o mancances que ens trobem en la conceptualització d’activitats formatives per a dispositius mòbils, més enllà dels propis telèfons mòbils.

  La motivació per al m-learning és fonamental, crear noves dinàmiques, noves formes d’entendre l’aprenentatge, i com no, noves formes d’interacció per tal de construir un entorn nou, diferent, adequat a l’ús de les activitats. Vet aquí que trobem, encara a dia d’avui, un gap important. Perquè? bé, simplement pel fet que els dispositius, en constant evolució, suposen una barrera més que no pas la capacitat de creació d’activitats.

  Els dispositius no paren de canviar, què serà de les PDA? Pantalles grans o petites, interacció tàctil, per veu, gestural? Sistemes operatius diferents que suposen diferents models de programació de les aplicacions…, massa criteris que cal racionalitzar per llençar una proposta captivadora i útil.

  En aquest punt és on cal fer front a diferents “limitacions”, que per altra banda, amb el temps acabaran desapareixent, o al menys això esperem. Tenim la limitació econòmica, els nous dispositius són cars, així com les tarifes planes de dades. Limitacions ergonòmiques tant a nivell de pantalles, capacitat d’interacció real (touch screen, pen pointers, teclat…), i com no, de consum energètic (les bateries continuen presentant una gran limitació que cal mitigar). També hem de tenir present l’entorn d’ús, generalment en espais oberts, amb molta llum, possiblement soroll i cobertura que afecten a la percepció activa de l’usuari.

  Són diferents elements que condicionen a dia d’avui la percepció de l’usuari, i cal presentar un nou model de representació més enllà dels tradicionalismes, si no es fa no tindrà èxit ja que dins el nostre context el paper continua sent l’element mental metacognitiu que representa la capacitat d’estudi, d’anàlisi, de reflexió per a l’adquisició de coneixements. Es tracta doncs de trencar aquestes limitacions i possibles barreres psicològiques per tal de fer del m-learning una eina veritablement útil. No podem construir un nou model de coneixement i aprenentatge fent una simple traslació de les metodologies actuals canviant simplement de mitjà d’emissió, i aquest esforç, pensant des del model d’interacció de l’usuari amb els dispositius mòbils, serà la clau de l’enlairament del m-learning.

  Nova modelització d’activitats + nous dispositius + noves formes d’interacció = m-learning eficaç

Haz tu comentario

*