Els fòrums com a suport de la construcció col•laborativa de coneixement al Campus Virtual de la UOC

Categoria:Projectes d'innovació 2007 - 2010
Codi de projecte:IN-MTR0705
Responsable:Oficina Oberta d'Innovació
Equip:Iolanda García (coord.) Pablo Lara, David Maniega, Begoña Gros, Jose López, Toni Martínez, Xavier Mas
Tipologia:
Finalitzat:No

Descripció

Gestionar la informació que es genera en un fòrum és complex, especialment quan s'aconsegueixen nivells elevats de participació per part dels estudiants. La dificultat de dur a terme un seguiment adequat dels processos comunicatius repercuteix negativament tant en l'orientació del procés per part del docent com en l'aprofitament de les situacions d'aprenentatge per part dels estudiants.


Així, doncs, és important que el disseny dels fòrums incorpori eines que facilitin la tasca de gestió de la informació, tant al professorat com als estudiants. Ens referim, entre altres, a la incorporació de sistemes de cerca, marcatge de les aportacions (identificació de les llegides, no llegides o modificades, per tipus d'autoria, etc.), sistemes d'exportació de conjunts d'aportacions, alternatives d'organització i visualització (per fils de conversa, cronològicament, per autor, per categories de contingut, etc.).


Però, més enllà de proveir espais on es pugui interactuar i compartir informació, els fòrums poden esdevenir espais privilegiats per a la construcció col•laborativa de coneixement. Amb aquesta finalitat, el projecte es proposa incorporar determinades prestacions concebudes expressament per a afavorir els processos de construcció col•laborativa de coneixement i la producció d'artefactes conceptuals de qualitat.

Objetius

  • Desenvolupar un prototip funcional d'eina fòrum dissenyat per a donar suport a l'aprenentatge en situacions de pràctica social (col•laboració i construcció social de coneixement).

     

  • Millorar les prestacions de navegabilitat i de gestió de la informació.

     

  • Incorporar prestacions específicament concebudes per a donar suport als processos de construcció col•laborativa de coneixement i la seva avaluació.

Resultats de la cerca

  • 1a maqueta funcional del fòrum

Tags

0 comentaris
Comentari
Nom
Correu electrònic
captcha Codi de seguretat
 
Mitjans associatsEnllaços
Projectes d'innovació 2007 - 2010
Oficina Oberta d'Innovació
Creació d'un nou prototip d'experimentació per a la producció de jocs interactius de fàcil utilització per part de l'estudiant enfocat a l'aprenentatge des d'una basant lúdica on la idea del concurs forma part del repte platejat.
 
Projectes d'innovació 2007 - 2010
Oficina Oberta d'Innovació
Es una eina concebuda per a dur a terme processos d'avaluació de competències transversals online al llarg dels diferents itineraris d'una titulació.
Projectes d'innovació 2007 - 2010
Oficina Oberta d'Innovació
El GPS/e-learning es configura com un sistema guiat per a la localització de solucions formatives a mida de les expectatives i preferències de l'estudiant.