HANDMATH: Handwriting math recognition

Categoria:PID (Projecte d'Innovaciˇ Docent)
Codi de projecte:IN-PID1034
Responsable:M. Antonia Huertas
Equip:CÚsar Cˇrcoles. └ngel Juan, └gata Lapedriza, Muriel Garreta
Programa/ Grup/ Instituciˇ:Professorat de l'Órea de MatemÓtiques dels Estudis d'InformÓtica, MultimŔdia i Telecomunicaciˇ, Tecnologia Educativa
Tipologia:Projecte APLICA
Eix temÓtic:Desenvolupament d'eines i recursos tecnol˛gics
Convocat˛ria:2010
Inici:01/03/2010
Finalitzaciˇ:01/03/2011
Finalitzat:No

Descripciˇ

L'aprenentatge on-line de les matemÓtiques tÚ, entre d'altres, una dificultat afegida al cas presencial: l'escriptura de la notaciˇ matemÓtica amb ordinador. L'escriptura amb teclat Ús adequada per llenguatges lineals, per˛ no pel llenguatge no lineal de les matemÓtiques. En aquest cas, a mÚs, els signes sˇn molt diferents i molts mÚs dels del teclat habitual. Les dues solucions actualment utilitzades per adaptar l'˙s dels ordinadors personals a la notaciˇ matemÓtica sˇn les seguents:

  • Escriure amb el llenguatge LaTex, consistent en comandes en escriptura lineal, que desprÚs es compilen permetent una visualitzaciˇ en notaciˇ matemÓtica. Tenim un exemple en l'eina d'escriptura de fˇrmules del correu UOC.
  • Dibuixant les fˇrmules usant una paleta de sÝmbols que un processador converteix en fˇrmules. L'editor de fˇrmules de Microsoft Word n'Ús un exemple, i Ús utilitzat pels estudiants de la UOC per escriure i enviar com adjunts les activitats que contenen notaciˇ matemÓtica.


Ambdues solucions resulten complicades al comparar-les amb la facilitat d'escriure notaciˇ matemÓtica a mÓ i, per tant, una dificultat extra pels estudiants de la UOC.á D'altra banda l'aprenentatge de l'escriptura matemÓtica a mÓ, que Ús universal, queda completament desatesa.

Actualment els dispositius tÓctils de reconeixement d'escriptura (Tablet PC i d'altres) estan cada cop mÚs estesos i tenen un preu mÚs assequible. Alhora, els programaris que permeten el reconeixement de l'escriptura matemÓtica a mÓ comencen a estar disponibles. Per tant, per solucionar els problemes esmentats anteriorment, Ús interessant investigar dispositius que permeten l'entrada de notacions matemÓtiques escrites a mÓ i, a la vegada, la seva conversiˇ en llenguatge matemÓtic processable per l'ordinador.

En aquest projecte proposem estudiar diferents dispositius i programaris ja en el mercat que permetin l'escriptura de notaciˇ matemÓtica a mÓ i la seva transformaciˇ en llenguatge matemÓtic computable. A mÚs, pretenem oferir una proposta viable, si existeix, per a fer una prova pilot amb professorat i estudiants d'assignatures de matemÓtiques.á

Objetius

  1. Recopilar informaciˇ dels programaris de reconeixement d'escriptura matemÓtica a mÓ i els dispositius tÓctils necessaris pel seu ˙s.
  2. Fer un estudi comparatiu d'un mÓxim de quatre programaris i quatre dispositius de l'objectiu 1 que siguin factibles d'usar en un entorn virtual com la UOC, amb els estudiants com a usuaris finals.
  3. Fer un estudi de viabilitat d'integraciˇ d'algun dels programaris i dispositius mitjancant una prova pilot amb estudiants i professorat.
  4. Fer una proposta tecnol˛gica, si s'escau, per a escriure notaciˇ matemÓtica a mÓ amb un punt de treball UOC per estudiants.

Resultats de la cerca

  1. Estudi compartiu de les tecnologies actuals que permeten el reconeixement automÓtic de la notaciˇ matemÓtica escrita a mÓ, mitjancant ordinador i dispositius de reconeixement tÓctils.
  2. Proposta d'una soluciˇ tecnol˛gica per al reconeixement de l'escriptura matemÓtica en el context del campus virtual de la UOC.
  3. Estudi de la viabilitat d'implementaciˇ de la proposta anterior amb estudiants de la UOC (prova pilot).

Tags

0 comentaris
Comentari
Nom
Correu electr˛nic
captcha Codi de seguretat
 
PID (Projecte d'Innovaciˇ Docent)
└ngels Rius
Projecte APLICA
Interfície de programació pública i mòbil que ofereixi suport a l'organització, documentació i accés d'un conjunt d'eines necessàries per facilitar la integració de nous desenvolupaments (principalment pràctiques i TFC) en plataformes UOC.
 
PID (Projecte d'Innovaciˇ Docent)
Jaume Subirana
Projecte APLICA
El projecte s'orienta a l'explotació de les potencialitats ...
 
PID (Projecte d'Innovaciˇ Docent)
Alba Colombo
Projecte APLICA
SIMULACRE es centra en el disseny, desenvolupament, implementació i avaluació d'una nova metodologia d'aprenentatge que combina la teoria dels jocs de simulació com a estratègia d'aprenentatge, el problem solving i ...